Bygningene
kart2For tiden er det seks bygninger på Gamlehaugen, men det har vært langt flere gjennom tidene. Like ved stallen kan man se restene av låvebroen til en låve som sto på eiendommen før Michelsens tid og som ble revet i 1968. Ikke langt fra denne var det en pakterbolig i sveitserstil som måtte vike for den nye hovedveien i 1986.

Ved vannet, like ved naustet, stod det en gartnerbolig som ble fjernet i 1972, mens et badehus noe lenger sør ble fjernet i 1950-årene. Det har også vært et badehus i Konsulbukten, et tidligere svært mye benyttet badeområde sør på eiendommen.

Det nyeste bygget på Gamlehaugen, er veksthuset som sto fredig i 2010. Veksthusets form og størrelse ligner på Michelsens drivhus, der han antakelig også et oransjeri for overvintring av planter fra varmere strøk.
 
Hovedbygningen
hovedbygnHovedbygningen er selvsagt midtpunktet på Gamlehaugen. Dette ble bygget i 1899-1900 og Christian Michelsen flyttet inn med sin familie våren 1901. Huset er bygget med en skotsk middelalderborg som forbilde og er tegnet av arkitekt Jens Zetlitz Kielland. Kielland er ellers kjent for å ha tegnet jernbanestasjonen i Bergen, to fulle kvartaler i "neohanseatisk" stil med forretningsgårder sør på Bryggen og en rekke hus i jugendstil i Ålesund. Arkitekten tegnet også deler av interiøret på Gamlehaugen, inklusive møbler til hallen. Huset rommer totalt ca. 1800m2 fordelt på fem etasjer medregnet kjeller og råloft. Etter en del forfall i tiårene etter Michelsens død i 1925 er bygningen periodevis restaurert og er nå i god stand igjen.


 
Stallen
stallStallen er godt synlig ved ankomsten til Gamlehaugen som en klar rød bygning som nesten har fått fjellet skutt vekk under seg ved byggingen av den nye hovedveien på 1980-tallet. Pakterboligen ville i dag hengt i luften over denne veien og måtte fjernes, men stallen fikk overleve og er i dag i god stand. Denne er brukt til driftsformål og er stengt for publikum.
 
Naustet
naustNaustet er den siste av de seks gjenværende bygningene på Gamlehaugen. Dette er antakelig bygget rundt 1900, men det har vært naust her lenger enn som så. Et naust er synlig på et bilde fra 1861 på akkurat samme sted, men da noe mindre og med valmet tak. Også naustet er nå i bra stand.
 
Veksthus og et redskapshus
I parken står det et veksthus og et redskapshus. Disse er begge små og av relativt ny dato, men plasseringen vitner om kontinuitet fra eldre tider. Også da Michelsen bodde på Gamlehaugen var dette en økonomiavdeling, men med et langt større drivhus. I dag brukes begge disse bygningene av driftsavdelingen. Ved drivhuset er det dessuten drivbenker som i noen grad benyttes i sommerhalvåret.
 
Potetkjeller
potetMellom stallen og hovedbygningen er det en potetkjeller. Denne er restaurert og står i dag tom.
 


Søk
Informasjon

EIENDOMMEN ER KAMERAOVERVÅKET

VELKOMMENT TIL GAMLEHAUGEN MED HUND
HUSK BÅNDTVANG OG BRUK POSE

Hund i Bånd

Museet
Formidlingen gjennomføres
av Museum Vest
Museets åpningstider:

Museet holder åpent Juni, Juli og August, åpner i 2018 torsdag 7.juni.
Tirsdag,Torsdag, Lørdag og Søndag:
12:00, 13:00 og 14:00

Mandag, Onsdag og Fredag:
Lukket

Mer informasjon om museet finner du her, og ønsker du omvisning kan du lese dette.

PÅMELDING
tlf: (+47) 53006115.
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
 
 
 
For kontakt med Statsbygg ring (+47) 41482941, Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen